Πιστωτικές Μονάδες: 7,5
Σκοπός και περιγραφή μαθήματος
Το μάθημα περιλαμβάνει δύο ενότητες: (α) Στρατηγική Διοίκηση και (β) Στρατηγική Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Σκοπός της ενότητας της Στρατηγικής Διοίκησης είναι να βοηθήσει τους φοιτητές να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες στρατηγικής ανάλυσης και σύνθεσης, ώστε να είναι σε θέση να προχωρούν αυτοδύναμα στην εκπόνηση στρατηγικών αναλύσεων που θα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της αγοράς των εταιριών συμβούλων επιχειρήσεων. Επιπλέον, σκοπός της ενότητας της Στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι να εξοικειώσει τους φοιτητές με την έννοια της στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), καθώς και με τα σημαντικότερα σχετικά εργαλεία που αξιοποιούνται από τις επιχειρήσεις σήμερα.
Στρατηγική Διοίκηση: Η συγκεκριμένη ενότητα του μαθήματος αναλύει μια πληθώρα θεωριών και προσεγγίσεων στη στρατηγική διοίκηση επιχειρήσεων και εισάγει τους φοιτητές στα κύρια εργαλεία στρατηγικής αξιολόγησης, ανάλυσης και λήψης αποφάσεων. Σε γενικές γραμμές, εξετάζεται πώς ένας οργανισμός μπορεί να αναπτύξει τους κατάλληλους στρατηγικούς πόρους για να τοποθετηθεί καλύτερα στο εξωτερικό περιβάλλον όπου δραστηριοποιείται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθεί, αποκτώντας διατηρήσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Στρατηγική Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Αρχικά, επιχειρείται η παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου της έννοιας της ΕΚΕ, εξετάζοντας την εξέλιξη της Εταιρικής Υπευθυνότητας, της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Βιωσιμότητας, της Stakeholder Theory, των δεικτών ESG-Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση. Δίνεται έμφαση στα επιχειρηματικά οφέλη που συνοδεύουν τη στρατηγική εφαρμογή της ΕΚΕ και αξιοποιούνται πετυχημένες μελέτες περίπτωσης ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, η συζήτηση μεταφέρεται στα σύγχρονα, επιχειρηματικά εργαλεία Εταιρικής Υπευθυνότητας.
Μέσω ασκήσεων και διαλόγου, θα παρουσιαστεί η μεθοδολογία σχεδιασμού και δημιουργίας Απολογισμών Εταιρικής Υπευθυνότητας των Global Reporting Initiative (GRI) Standards καθώς και η πρακτική εφαρμογή διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholder engagement).